Serbian Flag Return to other Serbian translations

SPT (Specific Physical Training) Specifični fizički trening

Kako je to nedavno primetio jedan od učesnika Streličarskog trening centra u Čula Visti, USA, otkiveno je da su tri stvari u životu neizbežne: Smrt, Porezi i SPT. Od skora ovoj skraćenici je dodato novo značenje: „Surova Telesna Tortura“

Šta je SPT?

SPT je skraćenica za „Specifični fizički trening“ koji je osmislio i razvio Trener Lee u cilju poboljšanja izdržljivosti, snage/čvrstine i razgibanosti, a koja se postiže kroz specifične mišićne vežbe za streličare, koristeći pritom streličarski opremu. Postoje četiri specifične SPT vežbe, kako je to detaljno opisano u knjizi Total ArcheryIzdržljivost, Snaga/Čvrstina, Razgibanost i Struktura.-


SPT 1 - Izdržljivost


Razvucite luk na uobičajen način ali bez strele; zadržite u tom položaju 30 sekundi do 1 minute. Vreme odmora izmedju ovakva dva povlačenja teba da bude dvostruko duži od vremena za koje zadržavate luk u punom nategu. Npr. ukoliko zadržavate 35sec, vreme odmora će biti 70sec. posle 10 ponavljanja odmorite se 2 minute pa potom celu vežbu ponovite. – Trajanje 30min.

Luk morate razvlačiti na pravilan način, koristeći pravilne mišićne grupe, i uključujući Nišanjenje. U protivnom luk će se pomerati na sve strane i vrlo brzo će vas sustići umor.

Tim SPT
View Larger

Luk morate razvlačiti na pravilan način, koristeći pravilne mišićne grupe, i uključujući Nišanjenje. U protivnom luk će se pomerati na sve strane i vrlo brzo će vas sustići umor.

Fotografija sa leve strane prikazuje nosioca bronzane medalje sa Olimpijsih igara - Atina 2004. Tim Cuddihy-a, kako upražnjava svoj svakodnevni SPT, sa lukom približne težine 58lbs.


SPT 2 - Snaga / Čvrstina


Razvucite luk od Pripremne pozicije pa do pozicije Zadržavanja. U ovaj pokret morate uključiti i faze Prenosa i Opterećenja, kao i kod svakog drugog hica, Zadržite 3-5sec pa vatite nazad, ali samo do faze Pripreme, potom ponovo povucite ravno nazad sve do tačke sidrenja, uz takodje uključene faze Prenosa i Opterećenja. Uradite ovo 5-12 puta u 3-5 zasebnih setova vežbi, u zavisnosti od postojeće snage. Odmor izmedju setova vežbi je 3-5min. Uverite se prilikom svakog povlačenja da postižete pravilno poravnjanje (dakle da vučete „do kraja“), kao i da sve vreme koristite pravilnu tehniku. Trajanje vežbe 30min.


SPT 3 - Razgibanost


Ova vežba se izvodi sa strelom na luku, a radi sigurnosi pridjite bliže meti. Razvucite luk na ubičajen način sve do uobičajene pozicije Zadržavanja. Potom nastavite da povlačite tetivu kao da ste u fazi Ekspanzije, dakle povlačenje je kontinuirano i uobičajene brzine. Cilj je da 1-1,5cm prevučete kliker, bez ikakve promene u stavu. Uradite 5 setova po 6 ponavljanja a odmarajte 30 sec posle svakog ponavljanja i 2min. posle svakog seta.


SPT 4 - Stuktura


Suzie SPT
View Larger

U ovoj vežbi tetivu povlačimo iza vrata, kao na snimku. Ova vežba pruža osećaj streličaru gde treba da mu se nalaze oba ramena i lopatice prlikom hica. Ovu vežbu treba upražnjavati uvek kada streličar smetne sa uma poziciju ramena koju treba da zauzme. Ova vežba je takodje korisna i za zagrevanje, posebno pre samog starta takmičenja.


Ovim SPT vežbama takmičari pristupaju sa religioznim zanosom, 5 dana u nedelji po 1 pun sat.
Molimo vas da uzmete u obzir da su ove vežbe dodatne u odnosu na sprecifične vežbe tegovima, koje se uglavnom odnose na snagu, o čemu ćemo govoriti u bliskoj budućnosti.
Za dalja pojašnjenja pogledajte takodje odgovor na pitanje br.12 u odeljku Frequently Asked Questions


KSL Logo
2005- KSL International Archery - All rights reserved