Serbian FlagBack to other Serbian translations

Sportska psihologija

Pre četrdesetak godina nije bilo posebno teško pojedincima, pa čak i čitavim nacijama, da dominiraju pojedinim sportovima obzirom da su oni uglavnom bili u to vreme jedini, ili medju usamljenima, koji su u takav sport ulagali smisleni i konstantni trud. Medjutim kako je sve više sportista iz različitih zemalja počelo da svakodnevno, i to tokom cele godine, ulaže napor u ovladavanje odredjenim sportom, uz to potpomognuti finansijskom i drugom pomoći čitavog društva – „teren se malo pravnao“, kvalitet sportista se delimično izjednačio. Što se tiče streličarstva, ženska reprezentacija Koreje još uvek dominira svetom, ali ipak, na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i u muškoj i ženskoj konkurenciji Koreanci su morali da se zadovolje 2.mestom u pojedinačnoj konkurenciji. Ipak, u timskoj konkurenciji Koreanci su još uvek klasa za sebe.

Medjutim, poslednjih nekoliko Olimpijskih igara i drugih svetski značajnih turnira ukazuje da ostatak sveta polako sustiže vodeće. Veći broj trenera koji potiču iz Koreje, angažovanih u drugim zemljama, doprineo je smanjenju ove razlike. Kada ovo dovedemo u vezu za povećanim brojem nacionalnih sportskih institucija koja, potpomognuta državnim dotacijama, primenjuju naprednu tehnologiju u procesu treninga i priprema sportista, pristupaju multidisciplinarno, kombinujući znanja stručnjaka biomehanike, stručnjaka za trening snage, sportskih psihologa i drugih specijalista, bićemo svedoci da će se ova razlika biti sve manja.

Postati izuzetan sportista u budućnosti će biti znatno veći izazov nego danas, ali u osnovi četiri različita elementa utiču na postizanje uspeha:

  • talenat
  • rad
  • simulacija
  • mentalni trening

  Uostalom, u bezbroj prilika citirana je univerzalno prihvaćena tvrdnja da

  „Jednom kada sportista ovlada tehničkim i fizičkim kvalitetima koji su neophodni za bavljenje odredjenim sportom, uspeh na medjunarodnom nivou se sastoji od 10% fizičkog dela i 90%mentalnog.“

  I pored toga što većina sportista i trenera uvažava značaj mentalnog treninga mnogi mu u stvarnosti pridaju malo pažnje, i to zbog toga što pristupiti mentalnom treningu nije lako i jednostavno, zahteva puno vremena i napora kako bi se ovladalo mentalnim sposobnostima koje će pojedinca uzdići iznad okoline. Pored toga što su mnogi treneri u velikoj meri svesni potencijala koje pruža mentalni trening, oni sebe ne smatraju dovoljno obučenim, odn. nemaju dovoljno stručnog znanja da razviju program treninga za svoje sportiste, pa zbog toga i njihovo delovanje u ovom pravcu izostaje. Kako smo rekli, ovladavanje mentalnim sposobnostima nije lako, a podjednako je teško takve sposobnosti izmeriti. Uvek je lakše ispucavati strele koje, same po sebi, odmah ukazuju na nedostatke. Ipak, ovakav način razmišljanja ima znatne nedostatke a na taj način sportista nikada neće razviti svoj pun potencijal.

  Kada sportista jednom ovlada tehnikom i fizičkim kvalitetima, mentalna snaga je ono što će mu/joj omogućiti da se takmiči na svetskoj sceni. Ne možemo rečima dovoljno da naglasimo u kojoj meri je psihološka priprema neophodna, jer onaj koji to ne prihvata brzo će uvideti da nije moguće uspešno se takmičiti na najvišem nivou i opstati u vrhu u godinama koje dolaze.

  Naš cilj je da u ovoj sekciji vremenom učinimo dostupnim razne alate kojima ćemo pomoći trenerima i sportistima da razviju psihološke sposobnosti, a sve u cilju poboljšanja rezultata.


KSL Logo
2005- KSL International Archery - All rights reserved
ds.js">