Breathing Cycle - Nederlands

With many thanks to our Dutch archery friend Pako Verkoelen for the translation of the KSL Breathing Cycle into Dutch. Cymbrogi!

 

Dutch flagReturn to other Dutch translations

DE KSL SCHOT CYCLUS III, INCLUSIEF ADEMHALINGSPATRONEN

De correcte methode om adem te halen is een essentieel onderdeel van het controle systeem van de schutter. De meeste schutters hebben net zo weinig kennis over de juiste methode van ademhalen als van de andere fundamentele onderdelen. Daarom zal de schutter die zijn ademhaling en de invloed daarvan op de uitvoering van zijn sporttechniek begrijpt en die bewust kan zijn van zijn eigen staat van opwinding, als al het andere gelijk blijft, het meest succesvol worden.

Denk aan het feit dat een angstige geest niet samen kan gaan met een ontspannen lichaam of dat een ontspannen geest niet kan bestaan in een gespannen lichaam.

Let wel dat ook gedachten die te maken hebben met zorgen en angstigheid, effect hebben op de hartslag, je spierspanning en snelheid van ademhalen. Deze verandering in spierspanning en snelheid van ademhalen zal een negatief effect hebben op de fijne coördinatie in de motoriek van de schutter, zijn aandacht, zwaartepunt en timing; allemaal kritische componenten in handboogschieten.

Daarom brengt op de juiste wijze ademhalen niet alleen ontspanning; het maakt ook de uitvoering van de schiettechniek mogelijk door de hoeveelheid zuurstof in het bloed, het reduceert de bloeddruk en de hartslag, waardoor het angstniveau daalt. Op de juiste manier ademhalen brengt ook meer energie naar je spieren en maakt het mogelijk dat afvalproducten afgevoerd worden.

De juiste ademhaling is als logisch gevolgtrekking een essentieel en fundamenteel onderdeel van de concentratie. Gewoonlijk ademen we als we kalm zijn 12 tot 15 keer per minuut, wanneer we angstig zijn kan dit wel verdubbelen. De meeste mensen ademen alleen heel oppervlakkig, ze gebruiken daarvoor alleen maar de toppen van hun longen oftewel een zesde van hun longcapaciteit. Men kan echter leren dieper en langzamer te ademen, zo’n vijf tot zes kalme ademhalingen per minuut. Om dit te bereiken moet de schutter leren adem te halen via het middenrif, ook wel bekend als Zen ademhaling. Dit moet iedere dag, als een aandachts / ontspannings oefening geoefend worden, totdat het een tweede natuur wordt. Dit type ademhaling is tot in detail beschreven in Total Archery  en je kunt ook heel veel informatie daarover vinden op het internet.

ADEMHALING EN ADEMCONTROLE TIJDENS HET SCHOT CYCLUS

Er zijn verschillende theorieën met betrekking tot dit onderdeel, maar Coach Lee zal, van zijn 25 jaar ervaring als Coach, de twee manieren bespreken die hem met zijn schutters de beste resultaten heeft gegeven; refereer aan onderstaand diagram.

Deze twee manieren zijn, optie 1 (witte stippellijn) meestal gebruikt door schutters die nog in ontwikkeling zijn, maar die ook net zo goed werken voor ervaren schutters. En dan is er optie 2 ( de blauwe gestippelde lijn) voor de meer ervaren wedstrijdschutter, die over een goede techniek beschikt.

Schiet Cyclus III

OPTIE 1

  1. Om the beginnen zou je voor het optillen van de boog een diepe middenrif ademhaling kunnen nemen.
  2. Met de aandacht op de schijf kun je normaal ademhalen, gebruik je middenrif ademhaling, tussen het Optillen van de Boog en het Voorrichten. Dit heeft niet alleen een geruststellend effect, maar zal ook je zwaartepunt verlagen. Tevens zal het de schutter helpen de aandacht te vergroten en behulpzaam zijn om het uittrekken niet te overhaasten.
  3. Terwijl je uittrekt vanuit het voorrichten haal je als onderdeel van je uittrekritme adem, hetgeen een natuurlijk gevoel van toenemende kracht zal creëren.
  4. Vanaf het begin van het Laden/Transfer naar het Vasthouden fase, wanner het richten zou moeten beginnen, moet je ongeveer 30-50% van de lucht langzaam en natuurlijk uitademen, waardoor je het vizier op een natuurlijke wijze in het richtgebied belandt.
  5. Vanaf dit punt moet de adem ingehouden worden tot na de lossing, je ademt vanzelf uit tijdens het doorbewegen.

Wanneer een schutter meer ervaren is geworden en een goede techniek heeft gekregen kan de ademhalingscyclus als volgt aangepast worden.


Optie 2
  1. Als start kan een diepe middenrif ademhaling genomen worden en kan worden uitgeademd voordat de boog wordt opgetild.
  2. Terwijl je de boog optilt haal je op een natuurlijke wijze diep adem, gebruikmakend van je middenrif ademhaling techniek, hetgeen een natuurlijk gevoel van toenemende kracht met zich meebrengt.
  3. Als je volledig uitgetrokken bent, maar nog voor je ankert, moet je ongeveer 30/50% van je adem op een langzame en natuurlijk wijze laten ontsnappen en houdt je de adem vanaf dit punt in tot na de lossing, waarna je tijdens de doorbeweging vanzelf de rest uitademt.

Nadat 30/50% van de adem uit de longen is ontsnapt, wordt de adem vast gehouden (Valsalva manoeuvre*). Dit zal een nog meer stabiele romp creëren en daarmee een sterker lichaam. Raadpleeg ook de Ratio of Movement bij het KSL Schot Cyclus bij stap 9 en de Archery Technique elders op de website.


N.B.

Vele topschutters in de wereld, inclusief sommige Koreanen, passen Optie 2 toe of een variatie daarop. Echter, Coach Lee, vindt dat Optie 1 Ademhaling Cyclus vele voordelen had zelfs voor internationale competitieschutters. Door de eerste opstartende ademhaling toe te passen terwijl de boog wordt opgetild, zal de schutter beter in zijn ritme gebracht worden en zal het zijn aandacht vergroten. Welke methode echter ook gebruikt wordt, de valsalva manoeuvre (ingetrokken en aangespannen buikspieren) zal moeten worden toegepast.  Niettemin, zal uiteindelijk iedere boogschutter zelf moeten uitzoeken wat voor hem het beste werkt.

Valsalva Manoeuvre

De Valsalva Manoeuvre kan het best omschreven worden als een poging lucht uit je lichaam te persen terwijl je de adem inhoudt.

Wij allemaal gebruiken de natuurlijke eigenschap van het lichaam om kracht te ontwikkelen door onbewust de Valsalsa manoeuvre toe te passen. Om de Valsalva manoeuvre uit teleggen, zal ik de vergelijking met een steeksleutel toepassen die een tamelijk stevig vastzittende moer op een schroef moet losdraaien. Wanneer je het eerst probeert, en je krijgt hem niet los door behoorlijk wat kracht te gebruiken, dan zal je de intensiteit vergroten en met maximale inspanning aan de sleutel gaan trekken.

Probeer het en je zal merken dat om meer kracht te mobiliseren je, zonder er bij na te denken,  je adem ingehouden hebt en je buikspieren voor 3-4 seconden hebt aangespannen. Dit is het gevoel dat je nodig hebt wanneer je gaat ankeren en hetgeen je moet vasthouden tot na de lossing.

N.B.

De bloeddruk in het lichaam stijgt erg snel wel met 100 punten met deze natuurlijke actie. Duidelijk is dat dit gevaarlijk is voor oudere volwassenen met het oog op de kans van een hartaanval en het kan gevaarlijk zijn voor jonge atleten.


KSL Logo
© 2005- KSL International Archery - All rights reserved